sporten in het proteïnedieet
Tips & tricks

Wat met het proteïnedieet en intensief sporten?

Doe je aan intensief sporten? Dan is het niet verstandig om een proteïnedieet te volgen in de strikte fase. Sport je langer dan 1 uur, dan moet je lichaam nieuwe energie kunnen aanspreken als aanvulling. Energie uit koolhydraten is hiervoor ideaal omdat deze snel beschikbaar is voor het lichaam. Deze koolhydraten aanvullen gebeurt via drank (isotone sportdrank) of vaste voeding (banaan, brood met zoet beleg, peperkoek, havermoutreep, energie- of sportreep, …).

Aangezien het nu net koolhydraten zijn die tijdens een proteïnedieet worden beperkt, is de kans groot dat je duizelig wordt tijdens of na het sporten. Ook een gevoel van slapte/energietekort kan optreden. Het is dan ook aangewezen om niet op te starten in de strikte fase, maar wel in de gemengde fase.

Ben je eerder een recreatieve sporter, maar heb je soms een zwaardere of langere training? Voorzie die dag dan zeker wat repen of koekjes die wat hoger liggen in koolhydraten. Neem bijvoorbeeld 1/2 reep karamel met nootjes, een halfuur tot één uur voor het sporten en de andere helft tijdens of na het sporten. Of neem een pakje chocoladekoekjes mee voor tijdens of na het trainen. De koolhydraten in het koekje leveren je net dat tikkeltje meer energie dat je nodig zal hebben tijdens het sporten en de eiwitten zorgen voor een goede recuperatie van je spieren nadien.

Vergeet ook niet voldoende te hydrateren! Twee procent vochtverlies kan reeds significant je prestaties beïnvloeden. Water of isotone sportdrank (= + 6 % koolhydraten én zout bevattend) zijn aan te raden. Drink ongeveer 500 ml à 1 l per uur (afhankelijk van hoeveel je zweet).

Toch nog hulp nodig? Laat je gerust bijstaan door een begeleider.

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten

No Comments

Leave a Reply