gezond light producten
Tips & tricks

Zijn light-producten goed voor mijn dieet?

Gewicht verliezen, dat kan je op verschillende manieren doen. Afhankelijk van het soort dieet dat je volgt, zijn er andere regels en principes. Als een paal boven water staat wel dat light-artikelen in elk dieet kunnen helpen om minder calorieën op te nemen. Maar wat zijn light-producten nu eigenlijk en hoe helpen ze om af te vallen?

Wat betekent het eigenlijk?

Het label ‘light’ mogen producenten niet zomaar op hun producten kleven. Pas als het product minimaal 30 procent minder kcal, vetten of suikers bevat in vergelijking met het standaard product, krijgt het product het label light. Hoe zorgen fabrikanten ervoor dat een product light wordt? Er zijn drie mogelijkheden:

  • Minder suiker: De hoeveelheid suiker wordt volledig of deels vervangen door (kunstmatige) zoetstoffen.
  • Minder vet: De hoeveelheid vet wordt deels of volledig vervangen.
  • Suiker én vet verminderen.

Bevat een light variant ALTIJD minder calorieën dan de ‘full’ variant?

Nee. Het product kan bijvoorbeeld minder vet bevatten, maar in de plaats kunnen bijvoorbeeld koolhydraten komen die ook hun aandeel hebben op vlak van calorieën. Als je producten wil gaan vervangen door light-producten, doe je er goed aan om altijd de voedingswaarden te vergelijken. Daar word je wijzer van dan wanneer je je blindelings laat leiden door dat label ‘light’.

minder calorieën in light producten

Op zoek naar producten met minder suikers en meer eiwitten? Neem zeker een kijkje in onze webshop!

Helpen light-producten om af te vallen?

In het kader van het proteïnedieet zijn de meeste lightdranken oké. De hoeveelheid suiker wordt gereduceerd door andere zoetstoffen te gebruiken. Qua hoeveelheid koolhydraten, die je in je koolhydraatarme dieet toch drastisch wil verminderen, zit je goed met onder andere Sprite Zero en Coca-Cola Zero, want die bevatten geen koolhydraten. Fanta Zero bevat 0,7 g koolhydraten per 100 ml, dus daarvan beperk je je inname beter wel.

Beperk je tot twee blikjes light frisdrank zonder koolhydraten per dag

Er is echter wel een probleem met light frisdranken. Waarom zijn ze toch niet zo onschuldig? Wel, doordat ze nog steeds erg zoet zijn, wakkeren ze onze zin naar suiker aan. Zo zijn er studies die aantoonden dat mensen die probeerden af te vallen en light frisdrank dronken, toch geen gewicht verloren … niet door de Coca-Cola op zich, wel doordat ze zich gemakkelijker lieten verleiden door andere zoete dingen, die wél die extra calorieën bevatten.

Conclusie: Light-producten kunnen een plaats krijgen in het proteïnedieet, maar let op de hoeveelheid koolhydraten en beperk je inname, zodat je zeker niet je zin in zoet (of vet) aanwakkert.

Volgende

Gerelateerde berichten

No Comments

Leave a Reply